Natura kontra cukrzyca

Natura kontra cukrzyca

Cukrzyca, określana jest często pierwszą niezakaźną epidemią na świecie. Dotyczy 382 mln ludzi, w tym 3 mln Polaków. Prognozy na przyszłość nie napawają optymizmem, szacuje się bowiem, że liczba chorych na tę chorobę będzie się powiększać. Jeśli Ty lub ktoś z Twoich bliskich cierpi na to schorzenie dowiedz się jak w naturalny sposób sobie z nią radzić i powstrzymać jej rozwój.

metabolizm cukrowjpg

Vademecum cukrzyka

Cukrzyca jest przewlekłym schorzeniem, którego przyczyną jest zaburzenie wydzielania insuliny (hormon wydzielany przez trzustkę). Jest jej za mało, co powoduje zaburzenia w zakresie wykorzystania glukozy przez komórki organizmu. To z kolei przyczynia się do zwiększenia stężenia glukozy we krwi (hiperglikemia) oraz wydalanie glukozy wraz z moczem. Geneza występowania cukrzycy nie została jednoznacznie wyjaśniona. Wiadomo, że rolę w jej pojawieniu się mają czynniki genetyczne oraz środowiskowe. Ryzyko zachorowania na cukrzycę rośnie wraz z wiekiem. Dotyczy to zwłaszcza cukrzycy typu II, zwanej cukrzycy wieku dojrzałego insulinoniezależną. Drugim typem cukrzycy jest typ I, czyli cukrzyca pierwotna, wieku młodzieńczego, insulinozależna. Cukrzyca typu I jest rzadziej spotykana, charakteryzuje się tym, że trzustka nie produkuje insuliny i chory musi ją dostarczać z zewnątrz w formie iniekcji. Znacznie częściej bo w 85-90% (źródło: http://cukrzycapolska.pl/cukrzyca/statystyki/) przypadkach mamy do czynienia z cukrzycą typu II. W tym wypadku trzustka produkuje za mało insuliny lub tkanki nie reagują prawidłowo na jej działanie. Możemy także wyróżnić trzeci rodzaj cukrzycy – cukrzyca ciężarnych. Ujawnia się on podczas ciąży i zwykle ustępuje po porodzie. W takim wypadku zaleca się regularną kontrolę poziomu glukozy we krwi, gdyż nawet wiele lat po urodzeniu dziecka, może ona się rozwinąć w cukrzycę typu II. Głównym objawem cukrzycy jest bardzo wysokie stężenie glukozy we krwi, co jest spowodowane brakiem insuliny w organizmie przez co utrudnione jest przechodzenie glukozy z krwi do komórek. Zaburzenie przemiany glukozy powodują kłopoty w przemianie lipidowej, czyli tłuszczowców. Niedobór insuliny i brak możliwości wykorzystania glukozy jako źródła energii dochodzi do nadmiernego rozkładu tłuszczów i zwiększenia stężenia produktów ich przemiany, czego następstwem jest zakwaszenie organizmu, oraz niekorzystny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy. Konsekwencją tego jest duże pragnienie (picie nawet kilkunastu litrów napoju na dobę) oraz znaczne zwiększenie dobowej objętości wydalanego moczu. Organizm musi w czymś rozpuścić glukozę a następnie wydalić ją na zewnątrz. Przy ograniczeniu wiec podaży płynów w cukrzycy dochodzi do odwodnienia tkanek organizmu i ubytku masy ciała. Zaburzenia związane z cukrzycą sprzyjają także szybszemu rozwojowi zmian miażdżycowych oraz zaburzeniom w ukrwieniu różnych tkanek i narządów. Objawy sugerujące cukrzyce to poza wzmożonym pragnieniem oraz zwiększoną ilością wydalania moczu także utrata masy ciała, odwodnienie, postępujące osłabienie, obniżona odporność, postępujące upośledzenie wzroku itd. Cukrzyca typu I jest pierwotna, jej przyczyną jest błąd układu odpornościowego, cukrzyca typu II to choroba, którą często mamy na własne życzenie. Do jej rozwoju przyczynia się mała aktywność fizyczna, jedzenie wysoko przetworzonej żywności. Jeśli na taki styl życia nałoży się jeszcze predyspozycja genetyczna to o wystąpienie cukrzycy nie trudno.

Wsparcie natury w walce z cukrzycą

Jeśli zdiagnozowano u Ciebie cukrzycę jej leczenie jest czasochłonne. Stosuje się tu głównie zastrzyki insuliny, która ma uzupełnić jej niedobory w organizmie oraz leki doustne, które mają pobudzić wewnątrzustrojowe komórki trzustki do wytwarzania insuliny. Jeśli masz predyspozycję genetyczne do wystąpienia cukrzycy, możesz jej zapobiec. Zmiana stylu życia zrobi swoje. Przede wszystkim po 40 roku życia należy wyeliminować z diety dużą ilość węglowodanów, trzeba także unikać okoliczności które mogą powodować cukrzycę czyli otyłość, zatrucia alkoholem, urazy mechaniczne zwłaszcza brzucha, choroby wątroby. W ramach profilaktyki chroniącej przed tą poważną chorobą utrzymuj dobrą wagę. Zacznij od obliczenia swojego BMI (Body Mass Index), dzięki temu ocenisz czy masa ciała jest w normie. Zrób także badania w poradni dietetycznej aby dowiedzieć się czy nie masz zbyt dużo tłuszczu trzewnego, który podnosi ryzyko zachorowań na cukrzycę. 

Nieodzownym elementem zapobiegającym cukrzycy jest aktywność fizyczna. Reguluje on metabolizm glukozy, obniża stężenie cholesterolu całkowitego, zmniejsza ilość „złego” cholesterolu natomiast podwyższa poziom „dobrego” przez co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy. Aby nie dopuścić do rozwoju choroby wprowadź zmiany w menu. Dobrą dietą dla cukrzyków, lub osób z predyspozycjami do jej wystąpienia jest dieta śródziemnomorska, bazująca na warzywach, roślinach strączkowych, produktach pełnoziarnistych, tłustych rybach morskich, olejach, orzechach. Należy jeść regularnie co ok 3 godziny 5 posiłków dziennie i co ważne nie podjadać między posiłkami bo to może doprowadzić do nadwagi. 

Wyeliminuj węglowodany proste, tłuszcze nasycone i trans. oczyszczoną mąkę i sól a także żywność przetworzoną. Kontroluj także regularnie poziom glukozy we krwi. Dla osób borykających się z cukrzycą bądź zagrożonych jej wystąpieniem, u których pojawiają się symptomy choroby z pomocą idzie natura. Suplement diety ProSugar® to kompozycja ekstraktów natury pomagających kontrolować poziom cukru we krwi oraz regulować zaburzenia metabolizmu. Dodatkowo preparat pomaga utrzymać prawidłowe stężenie cholesterolu oraz zmniejsza ochotę na słodycze. Wśród składników znajdziemy ekstrakt ze strąków fasoli wykazujący działanie moczopędne, zmniejszający obrzęki oraz regulujący pracę nerek. 

Niski indeks glikemiczny pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi oraz w regulowaniu zaburzeń metabolizmu. Ekstrakt z korzenia cykorii podróżnika także wpływa korzystnie na pracę nerek, dodatkowo dzięki zawartości inuliny skutecznie przyczynia się do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Morwa biała hamuje aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład cukrów oraz ogranicza ich przemianę w glukozę. Zmniejsza także trawienie cukrów złożonych i wchłanianie cukrów prostych, przez co następuje zmniejszenie ilości spożytych kalorii. Ekstrakt z morwy białej zmniejsza także chęć na słodycze. Stężenie cukru we krwi reguluje także kora cynamonu, która wykazuje działanie podobne do insuliny. Cynamon skutecznie obniża także poziom „złego” cholesterolu, przyspiesza przemianę energii oraz poprawia proces trawienia i reguluje pracę nerek. Rośliną hamująca wchłanianie glukozy oraz jej syntezę w wątrobie jest także rutwica. Zawiera ona sole chromu, które wspomagają działanie insuliny. W ProSugar® znajdują się także Maquiberrry, słynąca z właściwości przeciwutleniających, przyspieszających spalanie kalorii i zapobiegających napadom głodu oraz nasiona Chia (szałwia hiszpańska) nazywane superżywnością, bogate w błonnik, białko, kwasy Omega-3, pomagające regulować poziom cholesterolu, normalizować odporność na insulinę przy jednoczesnym zmniejszeniu zawartości tłuszczu i cholesterolu. Suplement diety ProSugar® dzięki opatentowanej formule pomaga w regulowaniu metabolizmu cukru, dostarcza potrzebnych do normalnego funkcjonowania witamin i minerałów. Jest środkiem skomponowanym z myślą o osobach zmagających się z cukrzycą bądź zagrożonych tym schorzeniem.

ProSugar skladjpg

Życie z cukrzycą nie jest proste, nawet ze świadomością, że jest się nią zagrożonym. Zmiana diety, zwiększenie aktywności oraz regularne badania mogą sprawić, że ryzyko zachorowania znacznie spadnie. Sprzymierzeńcem w tym zadaniu jest także natura, której bogactwo zamknięte w postaci suplementu ProSugar® skutecznie reguluje metabolizm cukrów, chroniąc organizm przed wszelkimi konsekwencjami cukrzycy.