Wegańskie słodkości na wyciągnięcie ręki

Wegańskie słodkości na wyciągnięcie ręki

Dieta wegańska i wegetariańska z roku na rok zyskują rzeszę nowych zwolenników, dzięki czemu na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej wegańskich alternatyw dla naszych ulubionych produktów. Jednak czy wegańskie odpowiedniki – a zwłaszcza słodycze - mogą być równie smaczne, a przy tym zdrowsze niż ich klasyczne wersje? Przekonaj się, że tak!

Obrazek_1zdraamiPNG

Wegańskie czyli jakie?

Produkty wegańskie to takie, które nie zawierają składników pochodzenia odzwierzęcego. W przeciwieństwie od wegetariańskich nie znajdziemy w nich nie tylko mięsa, ryb czy tłuszczy zwierzęcych, a również jaj, nabiału, a nawet… miodu! Co ciekawe, zwyczajowo jest to również asortyment niskoprzetworzony, skomponowany wyłącznie z naturalnych składników. Wynika to z faktu, że producenci wegańskich pyszności przykładają znacznie większą wagę do jakości produktu, aniżeli marki konkurencyjne. Jednak czy w tych warunkach możliwe jest stworzenie słodkości, które smakiem przypominają te tradycyjne, a są w 100% wegańskie? Oczywiście, że tak!

 

Wegańskie dylematy

Do tej pory fani wegańskich słodkości załamywali ręce. Okazywało się bowiem, że w natłoku klasycznych propozycji w sklepach na próżno szukać w 100% wegańskich alternatyw. Weganie nie powinni bowiem spożywać tradycyjnych ciast (zawierają jajka!), żelków (żelatyna!), a także czekolady (mleko!). Nawet pozornie wegańskie batoniki często zawierają dodatek miodu! Zostawało zatem niewiele – głównie musy (i to te bez dodatku nabiału), smoothie, sałatki owocowe czy… własnoręczne wykonane łakocie. Na szczęście producenci żywności wyszli naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, dzięki czemu coraz częściej możemy spotkać czekolady, ciastka, draże czy owoce w czekoladzie w wersji wege.

 

Sekret wegańskiej słodyczy

Sekretem wegańskich słodkości jest przede wszystkim odpowiedni dobór surowców – tak, by otrzymać odpowiednią strukturę, smak i trwałość, której oczekują konsumenci. Wbrew pozorom, nie jest to wcale niemożliwe - wiele składników pochodzenia zwierzęcego swobodnie można zastąpić roślinnymi. I to bez utraty pożądanych właściwości organoleptycznych (które przecież w głównej mierze decydują o wyborze produktu!).

Zamiast mleka zastosować można np. napój ryżowy czy tzw. „mleko kokosowe” (ich dodatkowym atutem jest brak laktozy, na którą z powodu nietolerancji skarży się nawet co 4 Polak!), a zamiast żelatyny chociażby otrzymany z wodorostów karagen. Dodatkowo asortyment wegański zaliczamy do grupy produktów wysokiej jakości. Unika się w nich stosowania oleju palmowego, białego cukru i konserwantów. Same plusy!

 

Ekologiczne, wegańskie słodycze w najlepszym wydaniu

Najlepszej jakości słodycze wegańskie znajdziesz w asortymencie Me Gusto, producenta marki Super Krówka oraz Super Fudgio. Produkty te skomponowane są w 100% z ekologicznych, wegańskich surowców, dzięki czemu nie znajdziesz w nich składników typu E, syropu glukozo-fruktozowego, laktozy czy oleju palmowego. To naturalne słodkości, których doskonały smak wynika z zastosowaniu komponentów wysokiej jakości takich jak np. cukier trzcinowy czy kokosowy, które są zdecydowanie zdrowszą i bardziej wartościową alternatywą dla ich białego odpowiednika. Dodatkowo słodycze te zawierają mnóstwo cennego błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych, a także należą do żywności gluten free.

 

Super nowość – Chrupki kukurydziane w czekoladzie i draże czekoladowe od Super Fudgio

Poszukujesz wegańskich nowości? Zerknij na NOWE propozycje od Super Fudgio: chrupki kukurydziane w czekoladzie oraz draże czekoladowe. Ich receptura została oparta na surowcach pozyskanych z kokosa, dzięki czemu są naturalnym źródłem witamin i minerałów takich jak wit. C, B, magnez, potas, cynk oraz żelazo. Jak wszystkie produkty pod szyldem tej marki nie zawierają oleju palmowego, syropu glukozowo-fruktozowego i szkodliwej chemii. To pyszna propozycja dla wszystkich tych, którzy zawracają uwagę na to co ląduje na ich talerzu.

Chrupiące chrupki kukurydziane oblane delikatną mleczną czekoladą oraz intensywne w smaku draże czekoladowe są świetną propozycją zarówno dla dzieci, jak i ich rodziców, czy dziadków. To miłe wspomnienie czasów dzieciństwa, w zupełnie nowej – wegańskiej – odsłonie. Słodycze te stanowią pyszną alternatywę dla klasycznych łakoci - wygrywają z konkurencją pod każdym względem: zarówno jakości produktu, którą potwierdzają liczne certyfikaty ekologiczne, składem (wystarczy zerknąć na opakowanie – zero oleju palmowego i syropu glukozowo-fruktozowego!), jak i wyjątkowym, nieprzesłodzonym smakiem (raz spróbujesz i pokochasz!). Niewielkie opakowanie z łatwością zabierzesz ze sobą w drogę, do biura czy po prostu spałaszujesz podczas wieczornego relaksu. Pychota!

Obrazek_2PNG

Nadeszła era nowych wegańskich słodyczy! Na rynku wreszcie mamy propozycje, które zaspokoją chęć na „małe co nieco” nie tylko wegan, ale również wszystkich tych, którzy zwracają uwagę na jakość spożywanych produktów. Poznaj wegańskie słodkości już dziś!

www.superkrowka.pl