Wpływ błonnika na nasze życie i zdrowie.
Błonnik pokarmowy, choć zazwyczaj niedoceniany, pełni niezwykle ważną funkcję w naszym organizmie. Spożywamy go wraz z produktami pochodzenia roślinnego i choć nie jest rozkładany w przewodzie pokarmowym, pełni w nim niezwykle istotną rolę. Jest on bowiem odpowiedzialny między innymi za wchłanianie składników pokarmowych. Jeśli mamy zbyt mało błonnika w diecie grożą nam problemy związane z układem trawiennym, choroby układu krążenia, zaburzenia przemiany materii i nieodpowiednia perystaltyka jelit, w których mogą powstawać niebezpieczne dla naszego zdrowia złogi. Regularne usuwanie resztek pokarmu jest doskonałą metodą ochrony przed licznymi chorobami jelita grubego (w tym nowotworu), obniża poziom cholesterolu i poprawia tolerancję glukozy. Ponadto pomaga naturalnie regulować metabolizm, ułatwiając zrzucanie nadprogramowych kilogramów.
Czym jest błonnik?
Składa się on z dwóch głównych rodzajów związków, w
zależności od stopnia, w jakim rozpuszczają się w wodzie. Możemy zatem wyróżnić
frakcję rozpuszczalną oraz nierozpuszczalną tego włókna pokarmowego. Obydwie
często występują równocześnie w tym samym owocu lub warzywie. Na przykład w
skład skórki jabłka wchodzi nierozpuszczalna celuloza i ligniny, a miąższ tych
owoców jest doskonałym źródłem rozpuszczalnych pektyn. Obydwa rodzaje błonnika
pokarmowego odgrywają bardzo ważną rolę w procesie trawienia.
Zalecenia dotyczące tego, jak wiele błonnika powinniśmy spożywać, aby móc
cieszyć się pełnią zdrowia wahają się w zależności od źródła od 18 do 38 g na
dobę dla dorosłego człowieka. W Polsce najczęściej lekarze odnoszą się do
rekomendacji WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) oraz EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa
Żywności), które mówią o konieczności spożywania min. 25 g błonnika dziennie.
Jak skomponować codzienną
dietę, aby nie musieć martwić się niedoborami błonnika?
Największe ilości błonnika pokarmowego zawierają
produkty zbożowe, kasze, a także warzywa i owoce. Dostarczenie obu frakcji
błonnika jest niezmiernie ważne dla zdrowia organizmu.
Błonnik rozpuszczalny możemy znaleźć głównie w roślinach strączkowych (fasola,
soczewica), owocach takich jak jabłka, jagody, cytrusy, a także w otrębach
owsianych i produktach jęczmiennych. Z kolei błonnik nierozpuszczalny jest
obecny w produktach takich jak siemię lniane, pełnoziarniste produkty pszenne,
warzywa np. seler, kapusta, buraki, marchew, kalafior. Obie frakcje konieczne
są do zachowania odpowiedniego trawienia i pomagają niwelować choroby i
przypadłości takie jak: otyłość, cukrzyca, czy zaparcia. Jadłospis powinien być
zatem bogaty w warzywa i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe,
szczególnie ryż, kaszę gryczaną, płatki owsiane, a także warzywa skrobiowe np.
ziemniaki, bataty, strączki oraz orzechy i nasiona np. migdały, orzechy
włoskie, laskowe, brazylijskie.
Aby zwiększyć codzienną podaż błonnika, warto wprowadzić
kilka zmian w swojej diecie:
• codziennie spożywaj porcję (garść) orzechów,
• zamiast białego pieczywa wybieraj razowe i pełnoziarniste,
• włącz do diety warzywa i kasze,
• dodawaj otręby do jogurtu i sałatek,
• spożywaj codziennie 1-2 porcje owoców,
• zrezygnuj z przetworzonej, gotowej żywności, fast foodów.
Jednak, żeby zapewnić sobie codziennie dawki błonnika na odpowiednim poziomie,
musielibyśmy spożywać naprawdę ogromne ilości owoców czy warzyw. Dla przykładu
dzienna porcja błonnika jest w ok. 8 gruszkach, 50 suszonych śliwkach czy
kilkunastu bananach. Tu z pomocą przychodzą nam odpowiednie suplementy diety.
Naprzeciw potrzebom osób, pragnących zadbać o zdrowie swoich jelit, wszyła
firma DuoLife z niespotykanym dotąd suplementem diety – DuoLife Fiber –
błonnikiem w formie płynnej, którego bazą są naturalne ekstrakty roślinne,
pochodzące z czterech zastrzeżonych źródeł: ASTRAGIN,
BOSWELLIN, SUNFIBER,
FIBREGUM. Odpowiednie proporcje składników
są gwarancją skuteczności tego produktu. Systematyczna suplementacja błonnika
pozwala ograniczyć rozwój procesów zapalnych w jelitach, sprzyja oczyszczaniu
organizmu z toksyn i pomaga utrzymać wagę ciała na stałym poziomie.
DuoLife Fiber – to w 100% naturalny suplement diety
Przeznaczony jest dla osób, które na co dzień chcą wspierać
prawidłowe funkcje przewodu pokarmowego i procesy trawienne, walczą z
zaparciami i kłopotami ze spowolnionym pasażem jelitowym oraz odczuwają
problemy ze strony przewodu pokarmowego, związane z zaburzeniami naturalnej
mikroflory jelitowej. Jest nieoceniony również dla osób dbających o optymalną
kondycję jelita grubego, stosujących tzw. dietę LOW FODMAP oraz dbających o prawidłową wagę ciała,
ponieważ pomaga obniżyć apetyt, dając przedłużone uczucie sytości. Na
suplementację błonnikiem powinny zwrócić uwagę również osoby dbające o
prawidłowy poziom glukozy i cholesterolu we krwi, a także to, które chcą
wspierać funkcje układu odpornościowego i oczyszczanie organizmu z
nagromadzonych toksyn.
DuoLife Fiber jest jedynym płynnym suplementem diety o tak bogatej zawartości
błonnika pokarmowego. Jest to bowiem dawka, która odpowiada zawartości tego
składnika w kilogramie jabłek. Duolife
Fiber wyraźnie wzmacnia pracę układu pokarmowego, zwiększa przyswajalność
składników odżywczych, a odbudowując mikroflorę jelita, wspomaga proces
odzyskania jelita. Dzięki temu wspomaga również proces odchudzania. Dodatkowo
wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego i pomaga oczyszczać organizm z
toksyn.
Nie bez powodu mówi się więc, że zdrowie pochodzi z jelit. Firma DuoLife doskonale zdaje sobie z tego sprawę, dlatego komponując ten produkt, postawiła na najwyższą jakość składników oraz odpowiednią ich kompozycję tak, aby dzięki zasadzie synergii wzajemnie wzmacniały swoje działanie.
Więcej informacji na www.myduolife.com